Actueel

39.500 vaccins beschikbaar voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen

24 maart 2021
De vaccinatie tegen covid-19 wordt begin komende week hervat voor een deel van de medewerkers in de (covid)zorg in de ziekenhuizen. Dit dient om de continuïteit van de zorg te waarborgen nu het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen oploopt. Het ministerie van VWS stelt daartoe voor 39.500 medewerkers AstraZeneca-vaccins beschikbaar. In januari is een beperkte groep medewerkers in de acute zorg gevaccineerd, zo’n 12 procent van alle ziekenhuismedewerkers.

Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘We zijn blij dat er meer vaccins ter beschikking komen. Dat helpt meer medewerkers in de ziekenhuizen te behoeden van ziekteverzuim door covid. Dit is belangrijk ter voorbereiding op een mogelijk derde golf.’

In deze nieuwe vaccinatieronde gaat het in eerste instantie om de medewerkers in de acute (covid)zorg. Daarnaast kan hiermee ook een deel van de medewerkers in de semi-acute en kritische planbare zorg worden gevaccineerd. Dat zijn voornamelijk artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen die directe patiëntenzorg verlenen en bij wie uitval door ziekte directe gevolgen heeft voor de continuïteit van zorg. Zij ontvangen op korte termijn een uitnodiging. In totaal werken 325.000 mensen in Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 220.000 in de directe patiëntenzorg. In januari zijn 41.000 medewerkers ingeënt in deze ronde komen er 39.500 bij. In totaal zijn dan zo’n 80.000 medewerkers gevaccineerd.

De zorgmedewerkers krijgen het AstraZenecavaccin, dat een bescherming voor tenminste 60% na twee inentingen biedt tegen het virus. In de afgelopen dagen stopte Nederland uit voorzorg met inenten met dit vaccin in verband met een aantal meldingen van ernstige trombose bijwerkingen. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA onderzocht deze meldingen en kwam tot het oordeel dat het vaccin veilig en effectief is. Nederland heeft het vaccineren met AstraZeneca-vaccin daarom hervat.

Het RIVM levert de vaccins voor de ziekenhuizen. In de ziekenhuizen kan er zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van de bestaande faciliteiten en structuren, zoals poliklinieken. De vaccins worden gegeven door professionals die hiertoe bevoegd zijn.

____________________________________

Noot voor de redactie
Neem voor vragen contact op met woordvoerder Mariël Croon 06-50190401 of pers.lcps@erasmusmc.nl of Jochem van Laar 06-11752734.Terug naar nieuwsoverzicht

colofon     |     disclaimer