Actueel

Ernst Kuipers wordt minister van VWS

5 januari 2022
Prof. dr. Ernst Kuipers, onder andere voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), wordt namens D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het nieuwe kabinet (Rutte IV). Hij had vandaag, op woensdag 5 januari, zijn gesprek met Mark Rutte. Kuipers wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles Curatieve Zorg, COVID en Ethiek.

Kuipers, van origine internist en maag-darm-leverarts, werkte 21 jaar in het Erasmus MC. Hij was daar onder andere 12 jaar afdelingshoofd Maag-Darm-Leverziekten en Inwendige Geneeskunde en sinds 2013 voorzitter van de Raad van Bestuur. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg was Kuipers medeverantwoordelijk voor de oprichting van het Landelijk Centrum Patiëntenspreiding (LCPS). Sinds de start, in maart 2020, werden in totaal zo’n 4.500 patiënten verplaatst, waarvan ruim 1.020 IC-patiënten (stand 31 december 2021). Met deze spreiding van patiënten tussen de regio’s blijft de zorg in Nederland toegankelijk tijdens de coronapandemie.

Toekomstbestendige gezondheidszorg
Kuipers wil zich de komende jaren inzetten om de Nederlandse gezondheidszorg toekomstbestendig te maken: “We hebben in COVID-tijd gezien hoe cruciaal een goed functionerend gezondheidzorgsysteem is. Ik hoop daar de komende jaren aan te kunnen bijdragen. Dat kan alleen door heel goed samen te werken met alle zorgpartners. Die samenwerking versterken en netwerken bouwen, daar zette ik me als bestuurder en straks als minister graag voor in. We staan als land voor enorme uitdagingen”.

Nieuwe voorzitter LNAZ en LCPS
Met Kuipers als minister van VWS, komt er binnenkort een nieuwe voorzitter voor het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Deze voorzitter is automatisch ook de voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). De nieuwe voorzitter vormt samen met de vice-voorzitter het Dagelijks Bestuur (DB) van het LNAZ. Op dit moment is Ina Kuper de vice-voorzitter in het DB.Terug naar nieuwsoverzicht

colofon     |     disclaimer