Trauma

Criteria voor levelindeling ziekenhuizen

Een traumapatiënt moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht waar zijn letsels onderkend en adequaat behandeld kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat de voorzieningen van alle ziekenhuizen in de regio in kaart worden gebracht. Per mei 2013 heeft de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) de set levelcriteria geactualiseerd. Deze set is een revisie van de criteria uit 2012. Het advies van de beroepsgroep was leidend.


Drie levels
De ziekenhuizen zijn voor de opvang van traumapatiënten in drie levels ingedeeld. Het level 3-ziekenhuis kan geïsoleerde letsels behandelen, bijvoorbeeld een enkel- of heupfractuur. In het level 2-ziekenhuis kunnen ook vitaal bedreigde patiënten worden opgevangen, maar zijn niet alle voorzieningen aanwezig, zoals neurochirurgie. In het level 1-ziekenhuis kunnen alle ernstig gewonde patiënten 24 uur per dag, 7 dagen per week worden opgevangen. Prehospitaal kunnen medewerkers van ambulance of Mobiel Medisch Team de juiste keuze maken naar welk ziekenhuis de patiënt moet worden vervoerd. Voornamelijk voor level 2-ziekenhuizen gelden zwaardere criteria dan voorheen.


Kwaliteitsvisitaties
Een patiënt gaat naar een ziekenhuis dat het best is toegerust voor de opvang en behandeling van de ernst van het betreffende letsel. De levelcriteria zeggen niets over de kwaliteit van zorg, maar geven inzicht in de aanwezigheid van noodzakelijke voorzieningen in een ziekenhuis voor spoedeisende medische hulpverlening. Een visitatiecommissie bezoekt de ziekenhuizen in een regio om aan de hand van de criteria te onderzoeken of ziekenhuizen voldoen aan het toegekende level.

Download HIER het landelijk visitatiereglement traumazorg. 


colofon     |     disclaimer